Har du slettet Facebook etter skandalen?

Neppe. En god vane er vond å vende, og mange av oss bruker Facebook i timesvis hver dag. Enten det er i Messenger for å holde kontakten med venner  eller for å oppdatere oss på nyheter som popper opp i “feeden”.

Bilde lånt fra www.theverge.com 

saken

Facebook har de siste ukene måttet takle massive mengder kritikk i media og fra deres brukere. Dette i kjølvannet av saken hvor Cambridge Analytica samlet informasjon fra 87 millioner Facebook-brukere med formål om å utarbeide en programvare som kunne påvirke velgerne under valgkampen Trump seiret i november 2016. Spørsmål om Trump kunne tapt presidentvalget reises, og dette vil jeg tro på generell basis fører til enda mer misnøye rundt saken.

kollektiv misnøye

Saken har vært enormt mye omdiskutert, og dette særlig i sosiale medier hvor emneknaggen #deletefacebook har blitt en trend. Mark Zuckerberg har varslet store endringer hva angår personvern og tredjepartsapper på plattformen. Spørsmålet blir da; klarer han å gjenvinne tilliten? Stoler vi nok på Facebook til at vi fortsetter å bruke det?

For mange av oss er svaret på dette JA. Personlig er ikke jeg redd for bedrifter som samler inn informasjon om meg, også i det enorme omfanget som  Google og Facebook gjør. Jeg opplever en tilstrekkelig tillit til disse selskapenes profesjonalitet at jeg gladelig gir fra meg informasjon som senere kan gagne meg gjennom bedre produkter og sømløshet. Jeg er bevisst på hvor stort omfanget er, og at informasjonen brukes målrettet mot meg gjennom markedsføring, men jeg ville aldri slettet kontoen min på Facebook. Så fremt ikke alle vennene mine gjør det da!

hvorfor sletter vi ikke?

Vi er blitt avhengige av Facebook. Plattformen er en vanvittig sentral del av hverdagen vår i flerfoldige aspekter av livene våre. I forkant av valgkamper får mange all sin politiske input gjennom Facebook, bedrifter bruker Workplace og vi kommuniserer med venner og bekjente som kan være milevis unna. Facebook låser oss fast på samme måte som Apple gjør med iCloud og iTunes. Det krever mye av oss å skulle gjøre disse endringene som fra utsiden kan ses på som smått, men som i det dagligdagse vil ha en stor innvirkning på livene våre.

Mange forventet kanskje at Facebook kom til å miste enormt mange brukere, men på verdensbasis er tallet overraskende lavt. Omfanget er klart størst i USA hvor én av ti slettet brukerne sine. Majoriteten av de 87 millionene som ble rammet var riktignok amerikanere, og Facebook ses nå på som den minst pålitelige teknologibedriften i samme land.

Har du slettet Facebook? Tenkte meg ikke det!

 

Kilder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *